Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

THE IMPACT OF MONOCULTURES OF MICROORGANISMS-PROBIONTS IN THE COMPOSITION OF THE MCD ON PRODUCTIVITY, SAFETY AND PHYSIOLOGICAL STATUS OF BROILER CHICKENS

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2015--3-25-32

Abstract

The article presents the results of research on the influence of monocultures of microorganisms-probionts in the composition of sour-milk feed Supplement on productivity, safety and physiological status of broiler chickens. According to the results of the research showed that the leaders in terms of efficiency and safety among experimental groups compared to control groups were treated in addition to the basic diet of a dairy-acidic food additive based on micro-organisms of probionts MCD-B MCD - L MCD-P.

About the Authors

А. Швыдков
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Н. Ланцева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Л. Рябуха
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Бурцева С. В., Рудишин О. Ю., Черемнякова Л. Н. Современные биологические методы исследований в зоотехнии: учеб. пособие. - Барнаул: Изд-во АГАУ, 2013. - 215 с.

2. Бушов А. В., Курманаева В. В. Повышение резистентности и иммунного статуса организма бройлеров за счет включения в их рационы биологически активных веществ разного спектра действия // Вестн. Ульянов. гос. с.-х. акад. - 2012. - № 4 (20). - С. 87-92.

3. Бушов А. В., Курманаева В. В. Ростостимулирующее действие биопрепаратов в технологии выращивания цыплят-бройлеров // Вестн. Ульянов. гос. с.-х. акад. - 2014. - № 4 (28). - С. 105-109.

4. Методика проведения научных и производственных исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы: рекомендации / Ш. А. Имангулов, И. А. Егоров, Т. М. Околелова [и др.] / Всерос. науч.- исслед. и технол. ин-т птицеводства. - Сергиев Посад, 2004. - 43 с.

5. Влияние кормовых добавок на снижение уровня токсичности комбикорма для цыплят-бройлеров / Л. А. Кобцева, А. Н. Швыдков, Р. Ю. Килин [и др.] // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2014. - № 6. - С. 14-21.

6. Кобцева Л. А., Швыдков А. Н., Ланцева Н. Н. Действие монокультур пробиотика молочно-кислой кормовой добавки на синтез интерферона α-2 человека в кишечнике лабораторных мышей // Интеграция науки и бизнеса в агропромышленном комплексе: материалы Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 70-летию Курган. ГСХА. - 2014. - С. 84-87.

7. Швыдков А. Н., Кобцева Л. А., Ланцева Н. Н. Влияние кормовых добавок на качество и экологическую безопасность птицеводческой продукции // Инновационные технологии и экономика в машиностроении: сб. тр. / Национальный исследовательский Томский политехнический университет. - Томск, 2014. - С. 333-338.

8. Влияние молочно-кислой кормовой добавки на лизоцимную активность в кишечнике животных / А. Н. Швыдков, Л. А. Кобцева, Р. Ю. Килин [и др.] // Птицеводство. - 2014. - № 4. - С. 22-25.

9. Использование пробиотиков в бройлерном производстве / А. Н. Швыдков, Р. Ю. Килин, Т. В. Усова [и др.] // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2013. - № 2. - С. 40-47.

10. Исследование ферментативных свойств кормовых добавок / А. Н. Швыдков, А. Е. Мартыщенко, Н. Н. Ланцева [и др.] // Успехи современного естествознания. - 2014. - № 11, ч. 2. - С. 49-53.

11. Эффективность использования пробиотиков в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, Р. Ю. Килин, Т. В. Усова [и др.] // Главный зоотехник. - 2013. - № 5. - С. 22-29.

12. Влияние возраста пробиотических культур микроорганизмов на изменение антибиотикочувствительности штаммов E. coli atcc 25222 и S. enteritidis 182 in vitro / Н. Н. Шкиль, Е. В. Филатова, В. Н. Чебаков [и др.] // Вестн. НГАУ. - 2014. - № 3. - С. 110-114.


Review

For citations:


 ,  ,   THE IMPACT OF MONOCULTURES OF MICROORGANISMS-PROBIONTS IN THE COMPOSITION OF THE MCD ON PRODUCTIVITY, SAFETY AND PHYSIOLOGICAL STATUS OF BROILER CHICKENS. Innovations and Food Safety. 2015;(3):25-32. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2015--3-25-32

Views: 189


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)