Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

ANALYSIS OF THE PROCESS OF PRODUCTION OF MEAT LOAVESUSING THE IDEF0 METHOD

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2019-23-1-22-29

Abstract

Presents an analysis of the technology of production of sausage products, for example meat loaves using the method of IDEF0. The technology includes the main stages are: Method of obtaining includes the following stages: preparation of the compound components, the preparation of the composition (in percentage), technological processing (grinding of raw material, heat treatment), shaping, cooling, filling, packaging, labelling, storage. Processing of raw materials is carried out using mechano-acoustic effects (MAV), thereby obtaining a product with a homogenized sedimentation-resistant system and a prolonged shelf life. In order to substantiate the principles for product quality management, the analysis of the product life cycle was carried out with the construction of a block of schemes according to the IDEF0 method.

About the Authors

K. N. Nitsievskaya
Siberian Federal Scientific Centre of Agro-BioTechnologies of the Russian Academy of Sciences; Siberian University of Consumer Cooperation
Russian Federation
candidate of technical Sciences


O. K. Motovilov
Siberian Federal Scientific Centre of Agro-BioTechnologies of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation
doctor of biological Sciences


References

1. Нициевская К. Н. Научное обеспечение формирования качества пастообразных концентратов из семян люпина и амаранта и продуктов с их использованием: монография/ СФНЦА РАН. - Новосибирск, 2017. - 164 с.

2. РД IDEF0-2000. Методология функционального моделирования IDEF0. Руководящий документ. - М.: Госстандарт России, 2000. - 62 с.

3. Методология функционального моделирования IDEF0. Руководящий документ. - М.: Госстандарт России, 2000. - 62 с.

4. ТР ТС 021/2011. О безопасности пищевой продукции: утв. решением Комиссии Таможенного союза от 09.12.2011. № 880.

5. ТР ТС 022/2011. «Пищевая продукция в части её маркировки: утв. решением Комиссии Таможенного союза от 09.12.2011. № 881.

6. ТР ТС 005/2011. О безопасности упаковки: утв. решением Комиссии Таможенного союза 16.08. 2011. № 769.

7. ТР ТС 034/2013. О безопасности мяса и мясных продуктов: утв. решением Комиссии Таможенного союза от 09.10.2013 г. № 68.

8. ГОСТ 30519-97/ ГОСТ Р 52814-2007. Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella. - М.: Стандартинформ, 2010. - 20 с.

9. ГОСТ Р 51921-2002. Продукты пищевые. Методы выявления и определения бактерий Listeria monocytogenes. - М.: Стандартинформ, 2010. - 18 с.

10. ГОСТ 52816-2007. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий). - М.: Стандартинформ, 2010. - 16 с.

11. ГОСТ 10444.2-94. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества Staphylococcus aureus. - М.: Стандартинформ, 2010. - 8 с.

12. ГОСТ 10444.12-88. Продукты пищевые. Метод определения дрожжей и плесневых грибов. - М.: Стандартинформ, 2010. - 7 с.

13. ГОСТ 9793-2016. Мясо и мясные продукты. Методы определения влаги. - М.: Стандартинформ, 2017. - 6 с.

14. ГОСТ 10845-98. Зерно и продукты его переработки. Метод определения крахмала. - М.: Стандартинформ, 2009. - 6 с.

15. ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка. - М.: Стандартинформ, 2009. - 8 с.

16. ГОСТ 29033-91. Зерно и продукты его переработки. Метод определения жира. - Введ. 1992-07-01. - М.: Изд-во стандартов, 2004. - 6 с.

17. ГОСТ 9959-2015. Мясо и мясные продукты. Общие условия проведения органолептической оценки. - М.: Стандартинформ, 2016.

18. ГОСТ ISO 5492-2014. Органолептический анализ. Словарь. - М.: Стандартинформ, 2015.

19. ГОСТ ISO 13299-2015. Органолептический анализ. Методология. Общее руководство по составлению органолептического профиля. - М.: Стандартинформ, 2016.

20. Технологический сборник рецептур колбасных изделий и копченостей. Сер. Технологии пищевых производств. - Ростов-н/Д: МарТ, 2001. - 864 с.


Review

For citations:


Nitsievskaya K.N., Motovilov O.K. ANALYSIS OF THE PROCESS OF PRODUCTION OF MEAT LOAVESUSING THE IDEF0 METHOD. Innovations and Food Safety. 2019;(1):22-29. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2019-23-1-22-29

Views: 355


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)