Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

ADAPTABILITI AND ECONOMIC BIOLOGICAL EVLUATION OF INTENSIVE VARIETIES OF GRAIN CROPS ON SOD _ PODZOLIC SOILS OF NON - BLACK EARTH REGION

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-3-127-137

Abstract

The study of ecological adaptability of different economic and biological indicators of intensive varieties of grain and leguminous crops for use in feed grain-grass crop rotation is aimed at increasing the production of high-quality concentrated feed. Objects of research: intensive varieties of spring wheat, barley, lupine (yellow, narrow - leaved and white), peas (sowing and field-PELs) and soybeans. In 3 experiments 13 varieties of spring wheat, 7 varieties of spring barley and 16 varieties of 6 types of legumes were studied. It was found that the adaptability of spring wheat, barley and peas against the background of intensive technology on a set of indicators above other cultures. The main stressor wheat varieties in the experiments, the deficiency of moisture and heat in the initial period of the growing season, spring barley - diseases (rust, leaf spot) pea pests (pea moth), Lupin, weeds and diseases, soy - sensitivity, lack of heat, weeds and disease.. On intensive soil fertility varieties of spring wheat «Lyubava», «Kamenka», «Madam», «Zlata» and «Rook» shaped grain crop at 7.3-8.0 t/ha, spring barley «Reliable» - 7.0 t/ha and peas «Before-100”-3,4 t/ha. the results of the comparison of the chemical composition and nutritional value of grain of different crops varieties have confirmed a special feeding value of soybean (14.5 and 15.3 MJ of energy; of 37.8-42.8 % of crude protein; The 17.8 was 23.0 crude fat in 1 kg DM), high contents of certain nutrients in the grain, other kinds: crude protein in yellow lupine (41,0 %) and white (of 37.3 and 39.9 %, respectively), starch - in cereals and peas (38,5 vs. 50.6 %), crude fiber - blue lupine (14,5-22,1 %), especially in determinantal varieties (of 20.9-22.1 per cent). Leguminous cultures were allocated by the greatest maintenance in grain of nitrogen, phosphorus and potassium, and grain cultures - carrying out them with a crop. The grain of all kinds of lupine calcium content of the highest (3.8-5.5 g/kg), the lowest - in peas and wheat (0.8-1.1 g/kg BW).

About the Author

N. N. Shchukin
Arniek – branch FNTS «VIC them. V. R. Williams»
Russian Federation
candidate of agricultural Sciences


References

1. Жученко А. А. Адаптивная система селекции растений (экологические основы). - М.: Изд-во РУДН, 2001. - 780 с.

2. Васютин А. С., Савченко И. В., Медведев А. М. О результатах работы селекционеров и повышении конкурентоспособности российских сортов сельхозкультур //Инновационные аспекты научного обеспечения АПК ЦФО РФ. Ученые Немчиновки - производству. - М.: Изд-во МосНИИСХ, 2015. - С. 3-13.

3. Давыдова Н. В. Особенности возделывания яровой пшеницы в Нечерноземной зоне России // Инновационные аспекты научного обеспечения АПК ЦФО РФ. Ученые Немчиновки - производству. - М.: Изд-во МосНИИСХ, 2015. - С. 30-39.

4. Ерошенко Л. М., Ерошенко А. Н., Ерошенко Н. А. Селекция ярового двурядного ячменя в условиях Центрального региона России // Инновационные аспекты научного обеспечения АПК ЦФО РФ. Ученые Немчиновки - производству. - М.: Изд-во МосНИИСХ, 2015. - С.45-55.

5. Новое поколение зернобобовых культур Московского НИИСХ/ Г. А. Дебелый, Л. В. Калинина, А. В. Меднов, А. В. Гончаров // Инновационные аспекты научного обеспечения АПК ЦФО РФ. Ученые Немчиновки - производству. - М.: Изд-во МосНИИСХ, 2015. - С. 39-45.

6. Щукин Н. Н. Передовой опыт организации кормопроизводства в хозяйствах Ярославской области// Эколого-биологические проблемы использования природных ресурсов в сельском хозяйстве: материалы междунар. науч.-практ. конф. молодых ученых и специалистов. - Екатеринбург: Урал. изд-во, 2017. - С. 105-115.

7. Сортовые технологии яровой мягкой пшеницы на дерново-подзолистых почвах/ П. М. Политыко, Е. Ф. Киселев, М. Н. Парыгина [и др.] // Инновационные аспекты научного обеспечения АПК ЦФО РФ. Ученые Немчиновки - производству. - М.: Изд-во МосНИИСХ, 2015. - С. 231-238.

8. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - М.: Колос, 1989. - Т. 1. - 235c.

9. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. - М.: Колос, 1973. -336 с.

10. Неттевич Э. Д. Повышение потенциала продуктивности яровой пшеницы в процессе селекции //Докл. ВАСХНИЛ. - 1979. - № 11. С. 9-12.


Review

For citations:


Shchukin N.N. ADAPTABILITI AND ECONOMIC BIOLOGICAL EVLUATION OF INTENSIVE VARIETIES OF GRAIN CROPS ON SOD _ PODZOLIC SOILS OF NON - BLACK EARTH REGION. Innovations and Food Safety. 2018;(3):127-137. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-3-127-137

Views: 265


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)