Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

APPLYING INNOVATIONS IN THE AIC AS A METHOD TO INCREASE FOOD SECURITY OF RUSSIA

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-3-7-20

Abstract

There has been investigated the innovative component of the agro-industrial complex as a key factor to ensure food security of the Russian Federation. Basing on statistical data, there have been analyzed the current situation and results of production in the Russian agro-industrial complex. There has been revealed the influence of the innovative component of the agro-industrial complex ensuring the country’s food security. It is proved that agriculture can fulfill the tasks assigned to it, only if it is surrounded by an economic and legal environment, which takes into account the necessary completeness, the inherent differences. It is substantiated that the integrated system of agricultural assessment should be at the center of attention of the state administration and be implemented not sporadically, but permanently, in accordance with the demand for agricultural products. The grain farming can become a promising export resource under certain conditions such as reorganizing radically the procurement system, improving warehouse and transport infrastructure, saving seed material and reaching price parities for agricultural products and the means of their production. The necessity of applying state co-financing as the main form of state support for innovative development is substantiated. In the long term, the agricultural industry will be profitable and it will be able to function mainly without state subsidies.

About the Authors

V. G. Shafirov
Russian academy of staffing the agro-industrial complex
Russian Federation
Candidate of Legal Sciences


I. V. Penkova
North-Caucasus Federal University
Russian Federation
Doctor of Economics, Professor


References

1. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации: указ Президента РФ от 30.01.2010 № 120 // Собрание законодательства РФ. - 2010.

2. Антамошкина Е. Н. Оценка продовольственной безопасности региона: вопросы методологии // Продовольственная политика и безопасность. - 2015. - Т. 2, № 2. - С. 97-112.

3. Белхароев Х. У. Продовольственная безопасность России. История и современность: монография. - М.: Спутник-плюс, 2016. - 242 с.

4. Захаренко В. А. Продовольственная безопасность России (агротехнический аспект) // Экономист. - 2011. - № 6. - С. 27-30

5. Крапчина Л. Н., Котова Л. Г. Обеспечение качества продовольствия - необходимое условие реализации продовольственной безопасности России // Российское предпринимательство. - 2014. - № 17. - С. 110-119.

6. Холодов П. П. Развитие сельского хозяйства и продовольственная безопасность России // Российское предпринимательство. - 2012. - № 16 (214). - С. 61-67.

7. Семенова Н. И., Утяцкий С. П. Импортозамещение как основа обеспечения продовольственной безопасности России // Концепт: науч.-метод. электрон. журн. - 2015. - Т. 23. - С. 76-80.

8. Чеботарева А. А. Продовольственная безопасность регионов в контексте продовольственной безопасности Российской Федерации // Государственная власть и местное самоуправление. - 2010. - № 3. - С. 15-16.

9. Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики РФ [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.gks.ru/. - (Дата обращения: 16.05.2018).

10. Официальный сайт Министерства сельского хозяйства Российской Федерации. [Электронный ресурс]. - URL: http://www.mcx.ru/. - (Дата обращения: 15.05.2018).

11. Мухаметова Н. Н. Диагностика проблем сельских территорий как условие функционирования и развития региональных социально-экономических систем // Жилищные стратегии. - 2015. - Т. 2, № 2. - С. 129-142.

12. Семенова Н. Н. Продовольственная безопасность как важнейший национальный интерес России // Нац. интересы: приоритеты и безопасность. - 2014. - № 37. - С. 16-22.

13. Сладкова Т. В. Роль государственной поддержки агропромышленного комплекса в повышении конкурентоспособности сельскохозяйственной отрасли в России // Российское предпринимательство. - 2015. - Т. 16, № 7. - С. 979-988.

14. Савкин В. И., Прока Н. И. Продовольственная безопасность государства: состояние и прогноз // Проблемы теории и практики управления. - 2013. - № 1. - С. 25-37.

15. Ларионов В. Г. Продовольственная безопасность России // Продовольственная политика и безопасность. - 2015. - Т. 2, № 1. - С. 47-58.

16. Пономаренко Т. В., Проданова Н. А. Степень влияния государственной поддержки на сельское хозяйство // Российское предпринимательство. - 2009. - № 12-2 (149). - С. 139-142.

17. Пенькова И. В., Мостепанов Е. А. Внедрение инноваций на базе нанотехнологий в агропромышленном комплексе // Формирование финансово-экономических механизмов хозяйствования в условиях информационной экономики: материалы междунар. науч.-практич. конф. - Симферополь; Алушта, 2017. - С.115-117.

18. Официальный сайт Продовольственной и сельскохозяйственной организации Объединенных Наций [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.fao.org. - (Дата обращения: 18.04.2018).


Review

For citations:


Shafirov V.G., Penkova I.V. APPLYING INNOVATIONS IN THE AIC AS A METHOD TO INCREASE FOOD SECURITY OF RUSSIA. Innovations and Food Safety. 2018;(3):7-20. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-3-7-20

Views: 233


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)