Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

THE CRISIS OF THE FIRST-GENERATION OF THE FIRST-GENERATION OF FAT-AND-SUGAR MIXTURES AND METHODS OF ITS SOLUTION

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-2-36-44

Abstract

The article continues the presentation of the problem of studying the crisis of heat exchange of the first kind for multicomponent heterogeneous food mixtures and the way to eliminate it. The aim of the study is to predict the crisis of heat exchange of the first kind and to create conditions that preclude its occurrence on the example of a number of multicomponent heterogeneous food mixtures. The experiments were planned according to the method of combination squares. The experimental part of the study is a complex, multistage process. The method of its carrying out and processing of the experimental data obtained is described in detail in the source [1]. The structural diagram of the experimental setup simulating the evaporator gives an idea of the types of energy used and the points of its supply. Milk-sugar mixtures used for production of condensed milk with sugar were chosen as research objects. The article presents mathematical dependencies for a number of thermophysical characteristics of the substances under study and practical recommendations for maintaining the operating conditions of evaporators. The results shown are part of a significant study conducted on a number of different multicomponent food mixtures according to the method developed by the authors and allow the operation of evaporators with a vertical tubular heat exchange surface with an optimal ratio of energy inputs to production and quality of the product obtained. Expanding the boundaries of the formula for determining the first critical heat flux density presented in the paper makes it possible to reduce the number of mathematical models used for such complex systems as multicomponent heterogeneous food mixtures.

About the Authors

О. Голубева
Мурманский государственный технический университет
Russian Federation


О. Грекова
Мурманский государственный технический университет
Russian Federation


References

1. Голубева О. А., Грекова О. М. Кризис теплообмена первого рода при выпаривании молока: проблема и способы решения // Вестн. МГТУ. - 2017. - Т. 20, № 3. - С. 547-555.

2. Першина Е. И. О. А. Рязанова. Товароведение и экспертиза однородных групп товаров (молоко и молочные продукты). - Кемерово: КТИПП, 2004. - 26 с.

3. Грекова О. М., Голубева О. А. Исследование теплопроводности гетерогенных пищевых смесей // Современные эколого-биологические и химические исследования, техника и технология производств: материалы междунар. науч.-практ. конф., Мурманск, 7 апр. 2017 г.: в 2 ч. - Мурманск: МГТУ, 2017. - Ч. 2. - С. 126-129.

4. Гогонин И. И. Зависимость критического теплового потока при кипении от физических свойств теплоносителя // Теплофизика и аэродинамика. - 2009. - Т. 1. - С. 115-122.

5. Выговский С. Б. Рябов Н. О. Чернов T. В. Безопасность и задачи инженерной поддержки эксплуатации ядерных энергетических установок с ВВЭР: учеб. пособие для студентов высш. учеб. заведений / НИЯУ МИФИ. - М., 2013. - 302 с.

6. Котельные установки и парогенераторы: учеб. для студентов вузов ж-д транспорта / В.М. Лебедев [и др.]; под ред. В. М. Лебедева. - М.: Учеб.-метод. центр по образованию на ж.-д. транспорте, 2013. - 374 с.

7. Дьяконов В. Г., Лонщаков О.А. Основы теплопередачи и массообмена: учеб. пособие / Казан. нац. исслед. технолог. ун-т. - Казань: Изд-во КНИТУ, 2015. - 242 с.

8. О внесении изменений в Стратегию развития пищевой и перерабатывающей промышленности Российской Федерации на период до 2020 года [Электрон. ресурс]: распоряжение Правительства РФ от 30.06.2016№ 1378-р. - Режим доступа: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_200858/.

9. Катто Ю. Критические тепловые потоки при кипении / пер. с англ. - Сан-Франциско, 1986. - 36 с.

10. Федышена О. М., Голубева О. А. Исследование теплопроводности сахарного сиропа методом С-калориметра // Наука и образование - 2016: материалы Всерос. заоч. науч.-практ. конф., Мурманск, 1 нояб. 2016 г. - Мурманск: МГТУ, 2016. - С. 180-183.

11. Протодьяконов М. М., Тедер Р. И. Методика рационального планирования экспериментов. - М.: Наука, 1970. - 76 с.

12. Разработка и совершенствование оборудования для исследования кризиса теплообмена первого рода в многокомпонентных гетерогенных смесях: отчёт о ГБ НИР. - Номер гос. учёта отчёта АААА-Б18-218-21660002-2, дата постановки на учёт 16.02.2018. - 20 с.

13. Голубева О. А., Федышена О. М. Актуальность и условия проведения исследований кризиса теплообмена I рода при выпаривании // Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития: сб. науч. тр. SWorld. - Одесса: Куприенко С. В., 2013. - Вып. 3, т. 13. - С. 43-46.

14. Голубева О. А., Федышена О. М. Кризис теплообмена 1 рода в гетерогенных смесях и истинных растворах// Современные эколого-биологические и химические исследования, техника и технология производств: материалы междунар. науч.-практ. конф. (Мурманск, 7 апр. 2015 г.): в 2 ч. - Мурманск: МГТУ, 2016. - Ч. 2. - C. 25-29.

15. Адлер Ю. П., Маркова Е. В., Грановский Ю. В. Планирование эксперимента при поиске оптимальных условий. - М.: Наука, 1976. - 280 с.


Review

For citations:


 ,   THE CRISIS OF THE FIRST-GENERATION OF THE FIRST-GENERATION OF FAT-AND-SUGAR MIXTURES AND METHODS OF ITS SOLUTION. Innovations and Food Safety. 2018;(2):36-44. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-2-36-44

Views: 160


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)