Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

INNOVATIVE TECHNOLOGY OF PRODUCTION AND ESTIMATION OF CONSUMER PROPERTIES OF PHYTOCOMPLEX «IVLAKSIN»

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-2-7-13

Abstract

The technology of a new phytocomplex on the basis of local plant raw materials, in the form of a biologically active additive (BAA) has been developed. The technological process of production is described which includes the following stages: preparation of raw materials, preparation of granulate, preparation of a dusting mixture, tableting and dedusting, application of a film coating. The regulated parameters in the production process at the wet granulation stage at the drying temperature of 65 ± 50 С up to residual moisture of 5-7 % are determined. Dry granulation is carried out at room temperature. Investigations of organoleptic, physico-chemical, sanitary-hygienic and sanitary-toxicological indicators in the process of production and storage were carried out. The safety criteria corresponded to the requirements of the technical regulations, which allowed setting the terms and implementation modes - 3 years at a temperature of no higher than 250 С. Innovation of the developed technology is associated with the frame form of tableting, which excludes oxygen access and negative oxidation processes of biologically active components. As one of the main properties of a specialized product, clinical trials of the effectiveness and functional orientation of dietary supplements in patients with acute inflammatory diseases of the respiratory tract were performed. The specialized product is approved and manufactured at the enterprises of the company «ArtLife» (Tomsk), certified within the requirements of the international standards of the ISO 9001, 22000 series and the GMP rules, which guarantees the stability of the quality characteristics and competitiveness.

About the Authors

Е. Лобач
Кемеровский государственный университет
Russian Federation


А. Австриевских
Научно-производственное объединение «АртЛайф»
Russian Federation


В. Позняковский
Научно-образовательный центр «Переработка сельскохозяйственного сырья и пищевые технологии»
Russian Federation


References

1. Позняковский В. М., Чугунова О. В., Томова М. Ю. Пищевые ингредиенты и биологически активные добавки. - М.: ИНФРА-М, 2017. - 143 с.

2. Натурные исследования эффективности биологически активной добавки с направленными функциональными свойствами / А. А. Вековцев, Г. А. Подзорова, А. Ю. Казьмина, В. М. Позняковский // Техника и технология пищевых производств. - 2015. - № 2 (37). - С. 67-74.

3. Здоровье России: атлас / под ред. Л. А. Бокерия. - 8-е изд. - М.: НЦССХ им. А. Н. Бакулева РАМН, 2012. - 408 с.

4. Политика здорового питания. Федеральный и региональный уровни / В. И. Покровский, Г. А. Романенко, В. А. Княжев, Н. Ф. Герасименко, Г. Г. Онищенко, В. А. Тутельян, В. М. Позняковский. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во 2002. - 376 с.

5. Герасименко Н. Ф., Позняковский В. М., Челнакова Н. Г. Здоровое питание и его роль в обеспечении качества жизни// Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания. - 2016. - № 4 (12). - С. 52-57.

6. Герасименко Н. Ф., Поздняковский В. М., Челнакова Н. Г. Методологические аспекты полноценного, безопасного питания: значение в сохранении здоровья и работоспособности // Человек. Спорт. Медицина. - 2017. - № 1, т. 17. - С. 79-86.

7. Хаджиева З. Д. Определение глицирризиновой кислоты в сырье и препаратах солодки методом ВЭЖХ // Вестник новых медицинских технологий/ Тул. гос. ун-т. - 2006. - Т. 13, № 3. - C. 188-190.

8. Шелеметьева О. В., Слепченко Г. Б., Австриевских А. Н. Контроль содержания водорастворимых витаминов в биологически активных добавках, пищевых продуктах и премиксах методом высокоэффективной жидкостной хроматографии // Заводская лаборатория. Диагностика материалов. - 2008. - Т. 74, № 5. - С. 6-9.

9. Production technology of functional bakery products/ E. I. Ponomaryova, S. I. Lukina, M. G. Magomedov, K. E. Roslyakova // European Journal of Natural History. - 2015. - N 6. - P. 59.

10. Shamtsyan M. Potential to develop functional bakery products // Journal of Hygienic Engineering and Design. - 2016. - Т. 15. - P. 51-59.

11. New functional products with chickpeas: reception, functional properties/ I. F. Gorlov, M. I. Slozhenkina, E. Y. Zlobina, E. V. Karpenko, T. M. Giro, O. I. Sitnikova// American Journal of Food Technology. - 2016. - Т. 11, N 6. - P. 273-281.

12. Functional properties of pulse flours and their opportunities in spreadable food products/ L. Patrascu, I. Vasilean, I. Banu, I. Aprodu //Quality Assurance and Safety of Crops and Foods. - 2017. - Т. 9, N 1. - P. 67-78.

13. Австриевских А. Н., Вековцев А. А., Позняковский В. М. Продукты здорового питания: новые технологии, обеспечение качества, эффективность применения: монография. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2005. - 416 с.

14. Технический регламент ТС 027/2012 «О безопасности отдельных видов специализированной пищевой продукции, в том числе диетического, лечебного и диетического профилактического питания».


Review

For citations:


 ,  ,   INNOVATIVE TECHNOLOGY OF PRODUCTION AND ESTIMATION OF CONSUMER PROPERTIES OF PHYTOCOMPLEX «IVLAKSIN». Innovations and Food Safety. 2018;(2):7-13. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-2-7-13

Views: 153


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)