Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

IMPROVEMENT OF TECHNOLOGY OF PREPARATION OF WHEAT GRAIN BEFORE FEEDING TO ANIMALS

Abstract

The results of the research show the effectiveness of applying infrared radiation to dextrinization starch grains of wheat are formed on a mesh tray in a thin layer in one caryopsis. It is established that the explosion of the grain was reduced to 60 seconds at a flux density of infrared radiation 23 kW/m2, grain moisture 12 %, dextrinization starch reached 62-66 glucose mg/g dry matter, the energy consumption decreased by up to 0.4 kWh/kg.

About the Authors

С. Волончук
Сибирский федеральный научный центр агробиотехнологий РАН
Russian Federation


В. Аксенов
Сибирский федеральный научный центр агробиотехнологий РАН
Russian Federation


И. Науменко
Сибирский федеральный научный центр агробиотехнологий РАН
Russian Federation


А. Резепин
Сибирский федеральный научный центр агробиотехнологий РАН
Russian Federation


References

1. Патент РФ № 2012125099/13, 10.06.2012 / В. И. Сыроватка, Ю. А. Иванов, Т. С. Комарчук, А. Н. Векленко. Способ производства вспученного фуражного зерна // Патент России № 2518726. - 2014.

2. Березовикова И. П., Влощинский П. Е. Обоснование режимов микронизации зерна пшеницы для производства цельнозерновых продуктов// Техника и технология пищевых производств. - 2011. - № 3. - С. 5-8.

3. Повышение качества фуражного зерна высокотемпературной микронизацией / С. В. Зверев, А. М. Соловьев, М. В. Брусков [и др.]. - М.: ДеЛипринт, 2001. - 35 с.

4. Панфилова И. А. Разработка технологии быстроразвариваемой крупы и хлопьев из целого зерна пшеницы профилактического назначения с использованием ИК-обработки: автореф. дис.. канд. техн. наук. - М., 1998. - 22 с.

5. Подготовка зерна пшеницы инфракрасным облучением для получения кормовой патоки / С. К. Волончук, В. В. Аксенов, С. А. Дубкова, А. И. Резепин // Современные наукоемкие технологии. - 2015. - № 10. - С.12-14.

6. Юбиц В. Теплообмен инфракрасным излучением и его особенности. Тепломассоперенос. - М.: Госэнергоиздат, 1963. - Т. 3. - 545 с.

7. Гинзбург А. С. Инфракрасная техника в пищевой промышленности. - М.: Пищ. пром-сть, 1966. - 408 с.

8. ГОСТ 29177-91. Зерно. Методы определения состояния (степени деструкции) крахмала. - М., 1991.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   IMPROVEMENT OF TECHNOLOGY OF PREPARATION OF WHEAT GRAIN BEFORE FEEDING TO ANIMALS. Innovations and Food Safety. 2018;(1):65-68. (In Russ.)

Views: 118


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)