Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

THE ACTIVITY OF DIFFERENT FORMS OF PROTEIN FROM PLANTS WHEAT AND GLUTEN QUALITY

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-3-40-49

Abstract

Physiologically active fractions of proteins extracted from plants of the wheat buffer and determined their activity with different conformational agents. Higher activity was shown by fractions of proteins, determined with potassium chloride. Xenobiotics are most strongly activated ion-bound fractions form the physiologically active proteins of wheat plants. Using chromatography we studied the influence of xenobiotics on the amino acid composition of wheat plants. It is established that the amino acid composition of proteins in wheat plants during the growing season included free and bound, including essential and nonessential amino acids. The most significant influence xenobiotics have on free and bound tryptophan wheat, which is an essential amino acid. In the grain of durum wheat grown in conditions of use of xenobiotics, increased protein content and gluten has improved the quality of dough and bread. Rheological properties of gluten (elasticity, flexibility), largely determine the baking advantage of wheat flour were improved by the action of xenobiotics.

About the Authors

Е. Маркс
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Е. Лейболт
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


И. Заушицына
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Кретович В. Л. Биохимия зерна. - М.: Наука, 1981. - 688 с.

2. Конарев В. Г. Морфогенез и молекулярно-биологический анализ растений. - СПб.: ВИР, 2001. - 417 с.

3. Seed proteins in genome analysis, cultivar identification and documentation of cereal genetic resources: a review/ V. G. Konarev, I. P. Gavriljuk, N. K. Gubareva, T. I. Peneva // Cereal Chem. - 1979. - Vol. 56. - Р. 272-278.

4. Конарев В. Г. Белки растений как генетические маркеры. - М.: Колос, 1983. - 320 с.

5. Пюккенен В. П., Губарева Н. К., Митрофанова О. П. Поиск возможных дублетов среди коллекционных образцов мягкой пшеницы из Китая // Аграрная Россия. - 2005. - № 2. - С. 31-35.

6. Маркс Е. И., Лейболт Е.Л, Заушицына И. Г. Электрофоретические спектры белков и качество урожая пшеницы // Вестн. НГАУ. - 2015. - № 4 (37). - С. 26-34.

7. Biochemical, genetic, and molecular characterization of wheat endosperm proteins/ M. C. Gianebelli, O. R. Larroque, MacRitchie F. [et al.] // Cereal Chem. - 2001. - Р. 635-646.

8. Вакар А. Б., Демидов В. С., Забродина Т. М. Исследование физико-химических различий клейковины разного качества // Прикладная биохимия и микробиология. - 1972. - Т. 8, № 3. - С. 15-18.

9. Вакар А. Б., Колпакова В. В. Роль глиадина и глютенина в формировании качества клейковины// Проблемы повышения качества зерна. - М., 1977. - С. 56-65.

10. Кононенко В. В. Белковые компоненты из дифференцированных фракций зерновых культур // Хранение и переработка с.-х. сырья. -2002. - № 11. - С. 63-67.

11. Маркс Е. И. Динамика нормируемых токсических веществ при перераспределении азота и сухого вещества в зерновых// Проблемы аграрной науки в XXI веке: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 70-летию агроном. фак. (31 марта 2006 г.). - Новосибирск, 2006. - С. 66-71.

12. Маркс Е. И. Регуляция нормируемых токсических веществ в растениях различными факторами // Проблемы аграрной науки в XXI веке: материалы междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 70-летию агроном. фак. (31 марта 2006 г.) - Новосибирск, 2006. - С. 71-76.

13. Фирсов Н. Н. Микробиология: словарь терминов. - М.: Дрофа, 2006.

14. Картель Н. А., Макеева Е. Н., Мезенко А. М. Белорусская наука. - Минск, 2011.

15. Плешков Б. П. Практикум по биохимии растений. - М.: Колос, 1976. - 254 с.

16. Зерно. Методы анализа. - М.: Изд-во стандартов, 2001. - 108 с.


Review

For citations:


 ,  ,   THE ACTIVITY OF DIFFERENT FORMS OF PROTEIN FROM PLANTS WHEAT AND GLUTEN QUALITY. Innovations and Food Safety. 2017;(3):40-49. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-3-40-49

Views: 179


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)