Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

The use of various compositions of medicinal plants with immunomodulating action in the production of fermented dairy drinks

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-3-30-39

Abstract

The article presents the technology of tincture obtaining from various medicinal plants compositions. In the prepared tinctures were discovered biologically active substances with immunomodulatory actions. It was shown that the tincture of the first composition had immune stimulating effect on cellular immunity, increasing the functional activity of T-lymphocytes in the development of oncological process after irradiation of animals with sub-lethal dose of radiation at a dose of 6Gy. Tincture of the second herbal composition of experimental animals with oncological process has immunomodulatory effect on the functional status of cellular immunity, supporting them to the level of the intact organism. The technology of production of fermented milk drink immunomodulatory actions with the use of this tincture was developed. A new fermented milk drink is characterized by high consumer properties and can be recommended for mass consumption, and as an immune modulator for deterministic population groups whose immune system has been weakened due to some or other reasons.

About the Authors

К. Жарыкбасова
Казахский гуманитарно-юридический инновационный университет
Russian Federation


С. Гаптар
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


К. Тазабаева
Казахский гуманитарно-юридический инновационный университет
Russian Federation


Е. Жарыкбасов
Государственный университет им. Шакарима
Russian Federation


References

1. Kowalczyk A., Biskup I., Fecka I. Total phenolic content and antioxidative properties of commercial tinctures obtained from some Lamiaceae plants // Natural product сommunications. - 2012. - Vol.7, N12. - Р.1631-1634.

2. Immunomodulatory effects of some traditional medicinal plants/S.V.Kumar, S. P. Kumar, D. Rupesh [et al.] //Journal of Chemical and Pharmaceutical Research. - 2012. - Vol. 3, N 1. - P. 675-684.

3. Корепанов С. В. Опенко Т. Г. Радиомодифицирующая активность экстрактов лекарственных растений при облучении в эксперименте // Мир науки, культуры, образования. - 2011. - № 4 (29). - С. 234-240.

4. The application of medicinal plants in traditional and modern medicine: a review of Thymus vulgaris / H. Saleh, A. Jafarikukhdan, A. Hosseini [et al.] // International Journal of Clinical Medicine. - 2015. - N6. - Р. 635-642.

5. Immunomodulatory leads from medicinal plants/ P. K. Mukherjee, N. K. Nema, S. Bhadra [et al.] // Indian Journal of Traditional Knowledge. - 2014. - N 13 (2). - P. 235-256.

6. Корепанов С. В., ОпенкоТ.Г. Применение лекарственных растений с иммуномодулирующими свойствами в онкологии// Российский биотерапевтический журнал. - 2012. - Т. 11, № 4. - С. 15-20.

7. Тарасовская Н. Е., Джакова Г. Е. Дикорастущие растения Северного Казахстана в лечении и профилактике онкологических заболеваний// Биологические науки Казахстана. - 2012. - № 1. - С.46-60.

8. Бубенчикова В. Н., Азарова А. В., Кондратова Ю. А. Морфолого-анатомическое исследование травы девясила иволистного // Фундаментальные исследования. - 2014. - № 5. - С. 519-522.

9. Гончарова Т. С., Лукашук С. П. Возможность использования лекарственного растительного сырья при лечении онкологических заболеваний // Фармация и фармакология. - 2015. - № 1 (8). - С. 11-13.

10. Antioxidant effects of extra virgin olive oil enriched by myrtle phenolic extracts on iron-mediated lipid peroxidation under intestinal conditions model / S. Dairi, M.-A. Carbonneau, T. Galeano-Diaz [et al.] // Food Chemistry. - 2017. - Vol. 237. - P. 297-304.

11. Разработка технологии сывороточного экстракта и сиропа на основе дикорастущего сырья/ С. М. Лупинская, С. В. Орехова, О. Г. Васильева [и др.] // Техника и технология пищевых производств. - 2012. - № 2. - С. 72-75.

12. Формирование качественных характеристик специализированного продукта с использованием местного растительного сырья / С. М. Лупинская, С. В. Орехова, О. Г. Васильева [и др.] //Техника и технология пищевых производств. - 2014. - № 3. - С. 84-90.

13. Вытовтов А. А., Малютенкова С. М. Разработка и исследование напитков функционального назначения на основе артезианской воды и лекарственного растительного сырья //Вестн. ЮУрГУ. Сер. Пищевые и биотехнологии. - 2014. - № 4. - С. 17-26.

14. Johnson J. L., Gonzalez de Mejia E. Interactions between dietary flavonoids apigenin or luteolin and chemotherapeutic drugs to potentiate anti-proliferative effect on human pancreatic cancer cells, in vitro // Food Chem. Toxicol. - 2013. - Vol.60. - Р. 83-91.

15. Особенности адаптации клеточного звена иммунной системы и центральных органов иммуногенеза в отдаленном периоде после воздействия сублетальной дозы гамма-излучения / К. С. Жарыкбасова, А. Ш. Кыдырмолдина, Б. А. Жетписбаев [и др.] // Вестн. Гос. ун-та им. Шакарима г. Семей. - 2016. - № 2 (74). - С. 130-135.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   The use of various compositions of medicinal plants with immunomodulating action in the production of fermented dairy drinks. Innovations and Food Safety. 2017;(3):30-39. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-3-30-39

Views: 136


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)