Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

INFLUENCE OF PROBIOTIC AND VITAMIN C ON THE DIGESTIVE METABOLISM OF THE QUAIL

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-106-109

Abstract

For the detoxification of mycotoxin aflatoxin B1 in the feeding of poultry, various probiotic feed preparations based on living beneficial microorganisms and antioxidants, which significantly improve the intestinal microflora, immunity, digestibility and digestibility of nutrients feed, which has a positive effect on productivity. This article presents experimental data that suggest that to increase the growth rate, digestibility and digestibility of nutrients in the feed for quails based on barley grain, sorghum and soybean meal with a tolerant level of aflatoxin B1 should be added together probiotic Bioximin «Chicken» at a dose of 1500 g/t and vitamin C at a dose of 500 g/t feed. In comparison with the control analogues in poultry of 3 experimental groups in increasing the safety of livestock by 6 %, the average daily gain of live weight - by 12.48 % while reducing feed consumption per 1 kg of increase - by 11.84 %. Feeding probiotic and vitamin C contributed to a significant (p<0.05) increase in the digestibility coefficients of dry matter by 3.08 %, organic matter - by 3.10 %, crude protein - by 3.30 %, crude fiber - by 3.06 % and BEV - by 3.33 %. Better digestibility of raw protein of feed was promoted by joint additives of probiotic and antioxidant.

About the Authors

D. O. Sentsova
North Ossetian state University named after K. L. Khetagurov
Russian Federation
graduate student


R. B. Temiraev
North Ossetian state University named after K. L. Khetagurov
Russian Federation
doctor of agricultural Sciences, Professor


References

1. Кокаева М. Г. Повышение пищевой ценности мяса бройлеров // Агропромышленный комплекс и актуальные проблемы экономики регионов: материалы XII Всерос. науч.-практ. конф. - Майкоп, 2008. - С. 200-201.

2. Реализация биолого-продуктивного потенциала мясной птицы при снижении риска афлатоксикоза в условиях техногенной зоны РСО - Алания / Е. С. Титаренко, Р. Б. Темираев, И. И. Кцоева [и др.] // Актуальные проблемы химии, биологии и биотехнологии: материалы X Всерос. науч. конф.- Владикавказ, 2016. - С. 364-368.

3. Использование антиоксиданта и ингибитора плесени в кормах для бройлеров / Р. Х. Гадзаонов, А. А. Столбовская, А. А. Баева, Г. К. Кибизов // Птицеводство. - 2009. - № 4. - С. 23-24.

4. Товароведная оценка птичьего мяса при нарушении экологии питания / А. А. Баева, Л. А. Витюк, С. К. Абаева [и др.] // Изв. Горского гос. аграр. ун-та. - 2013. - Т. 50, № 2. - С. 105-110.

5. Фомин А. И., Аврутина А. Я. Методика определения переваримости кормов и скорости прохождения пищи по пищеварительному тракту с помощью окиси хрома // Методики научных исследований по кормлению сельскохозяйственных птицы. - М., 1967. - С. 21-25.


Review

For citations:


Sentsova D.O., Temiraev R.B. INFLUENCE OF PROBIOTIC AND VITAMIN C ON THE DIGESTIVE METABOLISM OF THE QUAIL. Innovations and Food Safety. 2018;(4):106-109. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-106-109

Views: 195


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)