Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

THE EFFECT OF SEASON OF BIRTH ON LIVE WEIGHT HEREFORD STEERS

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-74-80

Abstract

The aim of the research is to study the influence of different seasons of birth on the productivity of Hereford bulls for the implementation of various technological solutions. The object of the study were Hereford bulls from birth to 16 months of age in LLC «Andrianovsky» of the Republic of Khakassia. By pairing custom-made 100 cows with the bull in 2015-2016 was obtained 53 bull. Of these, 2 groups of 20 bulls were formulated for control cultivation: 1st-animals born from January to April, and 2nd - from October to December. Assessment of the dynamics of live weight of test bulls of both groups shows that the average age of 16 months met the requirements of the elite class. While significant differences between the groups in live weight over the accounting periods was not observed. Bulls of the 1st group had a live weight of 462.9±10.9 kg, the 2nd group-438.6±11.2 kg. the Exception is only the average daily increase from 12 to 16 months. There was a significant superiority of bulls born in the period from January to April (P<0.001). The greatest relative increase was observed in animals of the 1st group aged from birth to 16 months, i. e. for the entire period of cultivation, and bulls of the 2nd group only in the period from 8 to 12 months, when this group, using the potential of pastures, is ahead of the average daily growth of their peers. Season of birth has no significant effect on the ability to achieve Hereford bulls optimal body weight. This proves the possibility of using Hereford animals in the implementation of new promising technological solutions.

About the Authors

B. O. Inerbaev
Tomsk agricultural Institute – branch of the Novosibirsk state agrarian university; Сибирский scientific-research and design-technological Institute of animal SFNCE wounds
Russian Federation
doctor of agricultural Sciences


A. S. Durov
Tomsk agricultural Institute – branch of the Novosibirsk state agrarian university
Russian Federation
candidate of agricultural Sciences


I. A. Khramtsova
Tomsk agricultural Institute – branch of the Novosibirsk state agrarian university
Russian Federation
candidate of agricultural Sciences


N. V. Borisov
Tomsk agricultural Institute – branch of the Novosibirsk state agrarian university
Russian Federation
candidate of agricultural Sciences


A. I. Rykov
Tomsk agricultural Institute – branch of the Novosibirsk state agrarian university
Russian Federation
doctor of agricultural Sciences


References

1. Межрегиональная схема размещения и специализации сельскохозяйственного производства в субъектах Российской Федерации Сибирского федерального округа/ А. С. Донченко, В. К. Каличкин, Р. П. Митякова [и др.]. - Новосибирск, 2016. -255 c.

2. Сёмин А. Н., Карпов В. К. Российское мясное скотоводство как важнейшее звено продовольственного импортозамещения и экспорта //Никоновские чтения. - 2015. -№ 20-1 (20). - С. 303-306.

3. Зеленков П. И., Баранников А. И., Зеленков А. П. Скотоводство. - Ростов-н/Д: Феникс, 2005. - С. 383.

4. Сарайкин В. А. Мясное скотоводство: организационные и экономические факторы развития//Никоновские чтения. - 2008. - № 13. - С. 188-195.

5. Яремчук Н. В. Возрождение отечественного скотоводства. Стратегии и технологии// Мясные технологии. - 2011. - № 7 (103). - С. 32-36.

6. Шевхужев А. Ф., Улимбашева Р. А. Качество мяса, полученного при разных технологиях выращивания бычков//Вестн. Алт. гос. аграр. ун-та. - 2015. - № 3 (125). - С. 140-143.

7. Смирнова В. В., Сафронов С. Л. Оценка технологий производства говядины в молочном и мясном скотоводстве // Изв. С.-Петерб. гос. аграр. ун-та. - 2016. - № 43. - С. 113-117.

8. Ферма на 300 мясных коров с полным циклом производства продукции выращивания/ Б. О. Инербаев, Н. В. Борисов, Л. Л. Богданов [и др.] // ГНУ СибНИИЖ Россельхозакадемии. - Красноярск, 2012. -48 с.

9. Основы технологии мясного скотоводства: метод. рекомендации /В.И. Левахин, М. М. Поберухин, А. В. Харламов [и др.] //Вестн. мясн. скотоводства. - 2015. - № 1 (89). - С. 121-129.

10. Черекаев А. В. Технология специализированного мясного скотоводства. - М.: Колос, 1975. -

11. с.

12. Шевелёва О. М., Бахарев А. А., Криницина Т. П. Мясное скотоводство Тюменской области //Современная наука - агропромышленному скотоводству: сб. материалов Междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 135-летию первого среднего учебного заведения Зауралья - Александровского реального училища и 55-летию ГАУ Северного Зауралья. - 2014. - С. 148-150.

13. Cunningham B. E. Klei L. Performance and genetic trends in purebred Simmental for regions of the United States// Journal of animal science. - 1995. - Vol. 73, N 9. - P. 2540-2547.

14. Махаринец Г. Г. Инновации в технологиях мясного скотоводства//Вестн. Дон. гос. аграр. ун-та. - 2012. - № 1. - С. 28-31.

15. Гаппоев Х. А., Сабанова А. Р. Повышение эффективности развития скотоводства на основе ресурсосберегающих технологий// Актуальные проблемы устойчивого развития регионального АПК: материалы науч.-практ. конф. студентов, аспирантов, магистрантов и сотрудников кафедры «Организация производства и предпринимательства в АПК». - 2016. - С. 59-69.

16. Зальцман В. А., Ширнина О. Н. Экономическая эффективность основных технологий в скотоводстве// Вестн. мясн. скотоводства. - 2011. - Т. 1, № 64. - С. 69-73.

17. Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. - М.: Колос, 1969. -256 с.


Review

For citations:


Inerbaev B.O., Durov A.S., Khramtsova I.A., Borisov N.V., Rykov A.I. THE EFFECT OF SEASON OF BIRTH ON LIVE WEIGHT HEREFORD STEERS. Innovations and Food Safety. 2018;(4):74-80. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-74-80

Views: 199


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)