Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

PROTECTION OF PLANTS AS A FACTOR OF INFLUENCE ON THE QUALITY OF GRAIN OF WHEAT

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-31-38

Abstract

The article analyzes data on the effect of fungicidal and herbicidal preparations on grain quality and productivity of spring wheat. Timely and high-quality use of plant protection products from harmful organisms can improve not only the productivity of spring wheat, but often the quality of grain. In the years of mass spread of aerogenic infections, the use of fungicides in wheat crops can increase the protein content of the grain, as the leaves are longer and more productive photosynthesize. Under these conditions, the increase of the content of gluten on the use of systemic multi-component fungicide in the phase of the flag leaf was 3 %, in case of moderate development of disease was 2.4 %. The yield of flour increased by 5-7 %, and in some years there was an improvement in baking evaluation from satisfactory on the control variant to good on the variant with using a system fungicide. Correlation dependence of disease development and gluten content in grain was characterized as very strong and very strong inverse (r=0.88-0.98). In years with the strong development of leaf spots and the defeat of straw linear rust requires double use of fungicides to preserve the crop and grain quality. Long-term tests of post-emergence herbicides have shown that the use of these drugs in the framework of the regulations of their use did not worsen the quality of spring wheat grain, but also a significant stable positive effect on this indicator was not observed.

About the Authors

A. Yu. Kekalo
Ural Federal Agrarian Scientific Research Centre, Ural Branch of the RAS
Russian Federation
candidate of agricultural sciences


V. V. Nemchenko
Ural Federal Agrarian Scientific Research Centre, Ural Branch of the RAS
Russian Federation
doctor of agricultural sciences, rofessor


A. S. Philippov
Ural Federal Agrarian Scientific Research Centre, Ural Branch of the RAS
Russian Federation
candidate of agricultural sciences


N. Yu. Zargaryan
Ural Federal Agrarian Scientific Research Centre, Ural Branch of the RAS
Russian Federation
candidate of agricultural sciences


T. A. Kozlova
Ural Federal Agrarian Scientific Research Centre, Ural Branch of the RAS
Russian Federation
senior researcher


References

1. Интегрированная система защиты растений от болезней, вредителей и сорняков в современных технологиях выращивания зерновых культур / К. В. Галактионов, С. Д. Гилёв, В. В. Немченко, С. А. Аделев, З. А. Безвиконная //Научные основы систем земледелия Курганской области: рекомендации/ РАСХН. Курган. НИИСХ. - Курган, 2001. - С. 11-149.

2. Захаренко А. В. Теоретические основы управления сорным компонентом агрофитоценоза // Аграрная наука. - 2000. - № 9. - С.16-18.

3. Марченко Л. В., Кузнецова Е. А., Белкина Р. И. Агроэкологическая оценка посевных и урожайных качеств семян яровой пшеницы: монография. - Тюмень: ГАУСЗ, 2014. - 134 с.

4. Беркутова Н. С. Методы оценки и формирование качества зерна. - М.: Росагропромиздат, 1991. - 206 с.

5. Ларионов Ю. С., Ларионова Л. М., Новокрещинов Е. П. Управление адаптивностью сорта (теорети ческие и практические аспекты): учеб. пособие / Челяб. ГАУ. - Челябинск, 2004. - 300 с.

6. Исмагилов Р. Р., Хасанова Р. А. Качество и технология производства хлебопекарного зерна пшеницы. - Уфа: Гилем, 2005. - 200 с.

7. Пушкина Г. А. Анализ селекционного материала яровой пшеницы по качеству // Селекция сельскохозяйственных культур на качество: материалы науч.-метод. конф. объединен. и пробл. советов по селекции и семеноводству с.-х. культур в Сибири. - Новосибирск, 2001. - С.114-115.

8. Власенко Н. Г., Слободчиков А. А., Теплякова О. И. Особенности формирования фитосанитарной ситуации в посевах сортов яровой пшеницы сибирской селекции/ под ред. А. Н. Власенко; РАН. Сиб. НИИ земледелия и химизации сел. хоз-ва. - Новосибирск, 2010. - 92 с.

9. Павлов А. Н. Повышение содержания белка в зерне. - М.: Наука, 1984. - 120 с.

10. Завалин А. А., Посыпанов А. В., Посыпанова Е. Н. Влияние условий азотного питания на урожайность и качество зерна различных сортов яровой пшеницы // Агрохимия. - 2000. - № 7. - С. 27-34.

11. Волынкина О. В., Филиппова Е. А. Показатели качества пшеницы: технологические и хлебопекарные // Нивы России. - 2017. - № 12. - С.56-58.

12. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - М.: Колос, 1988. - 239 с.

13. Поляков И. Я., Левитин И. М., Танский В. И. Фитосанитарная диагностика в интегрированной защите растений. - М., 1995. - 208 с.

14. Методы определения количества и качества клейковины в зерне пшеницы. - М.: Изд-во стандартов, 1968. - 5 с.

15. Методика госсортоиспытания сельскохозяйственных культур. Технологическая оценка зерновых, крупяных и зернобобовых культур. - М., 1988. - 121 с.

16. Филиппов А. С. Продуктивность и качество зерна новых сортов яровой пшеницы в зависимости от приемов агротехники в условиях Южной лесостепи Зауралья: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. - Курган, 2009. - 18 с.


Review

For citations:


Kekalo A.Yu., Nemchenko V.V., Philippov A.S., Zargaryan N.Yu., Kozlova T.A. PROTECTION OF PLANTS AS A FACTOR OF INFLUENCE ON THE QUALITY OF GRAIN OF WHEAT. Innovations and Food Safety. 2018;(4):31-38. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-31-38

Views: 222


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)