Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

FITOTSENOZ’S INFLUENCE DIFFERENT MOUNTAIN PASTURES ON MILK EFFICIENCY, QUALITY AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-3-121-126

Abstract

The comparative characteristic of productivity and nutritional value of the pasturable herbs located at different heights above sea level in Haymash natural boundaries, Aursentkh, Nizhny Novgorod the Dagger is carried out. The efficiency and botanical composition of herbage depends on vertical zonality and an arrangement of expositions. It is studied influence of fitotsenoz of mountain fodder grounds on milk efficiency of cows, quality, technological properties and economic efficiency of production of milk. Pasturage of cows on the raznotravnykh mountain pastures promotes increase in milk efficiency, quality of milk and dairy products. Production of milk on mountain pastures is effective, the level of profitability is 40 % and more. Content of milk fat and white is higher than standard requirements.

About the Author

Zh. H. Zhashuyev
FGBNU Institute of agriculture of the Kabardino-Balkarian scientific center of RAS
Russian Federation
senior research associate


References

1. Азаматов М. А., Жекамухов М. Х. Зависимость качественных показателей молока от питательности травостоя горных пастбищ // Материалы Х конф. молодых ученых. - Нальчик: Изд-во КБНЦ РАН, 2009. - С. 103-104.

2. Габаев М. С., Жашуев Ж. Х. Эффективность использования естественных горных лугов молочным скотом// Эффективное животноводство. - 2015. - № 7. - С. 40-42.

3. Гукежев В. М. Габаев М. С., Жашуев Ж. Х. Качество и экологическая безопасность молока-сырья урочища ГУ «Аурсентх»// Вестн. Ульянов. ГСХА. - 2012. - № 9. - С. 103-107.

4. Влияние разных технологий кормления на молочную продуктивность голштинизированных коров красной степной породы /М.С. Габаев, Ж. Х. Жашуев, В. М. Ашхотов, А. И. Отаров // Научное обеспечение устойчивого развития АПК в Северо-Кавказском федеральном округе. - Нальчик, 2013. - Т. 2. - С. 521-525.

5. Жекамухов М. Х., Жашуев Ж. Х. Изменение качественного состава молока при пастбищном содержании животных// Материалы Х конф. молодых ученых. - Нальчик: Изд-во КБНЦ РАН, 2009. - С. 119-121.

6. Кугенев П. В., Барабанщиков Н. В. Методика постановки и исследований по молочному хозяйству. - М.: ТСХА, 1973. - С. 183.

7. Волгин В. И., Жебровский Л. С. Изучение состава крови, молока и кормов. - Л., 1974. - С. 371.


Review

For citations:


Zhashuyev Zh.H. FITOTSENOZ’S INFLUENCE DIFFERENT MOUNTAIN PASTURES ON MILK EFFICIENCY, QUALITY AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK. Innovations and Food Safety. 2018;(3):121-126. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-3-121-126

Views: 217


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)