Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

MECHANISMS OF DROUGHT RESISTANCE OF MAIZE

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-2-62-65

Abstract

Maize is the third most economically important cereal in world production of grain, what is not unimportant role played by its permanent breeding and genetic improvement. The main breeding method for the improvement of maize, over the past few decades is the use of heterosis. Global warming is accompanied by a number adversely affecting crops events and, including the corn. One of them is recurrent air and soil drought. The introduction of drought-resistant varieties or hybrids can reduce the loss of grain from the effects of drought. But the number of genetic sources of drought resistance maize is nominal and is quite diverse in origin. Therefore, the search for new sources of drought resistance, maize with enhanced genetic diversity is important.

About the Authors

А. Кагермазов
Институт сельского хозяйства Кабардино-Балкарского научного центра РАН
Russian Federation


А. Хачидогов
Институт сельского хозяйства Кабардино-Балкарского научного центра РАН
Russian Federation


References

1. Генкель П. А. Диагностика засухоустойчивости культурных растений и способы ее повышения: метод. указания. - М.: Изд-во АН СССР, 1956. - 28 с.

2. Tatum L. A., Brooks F. N. Torfing in corn associated with resistieted water movement in plant tissues// Amer. Pac. agroabs. - 1954. - Vol. 82. - Р. 116.

3. Генкель П. А., Байданова К. А., Левина В. В. О новом лабораторном способе диагностики жаро- и засухоустойчивости для селекции // Физиология растений. - 1970. - Т. 17, вып. 2. - С.77-89.

4. Спрэг Дж. Гетерозис кукурузы: теория и практика // Гетерозис. - М.: Агропромиздат, 1987. - С. 71-98.

5. Генкель П. А. Пути и перспективы развития физиологии жаро-, засухоустойчивости культурных растений. - М.: Наука, 1982. - С. 33-37.

6. Чекина Т. А. Оценка засухоустойчивости на территории Украины по водному дефициту листьев растений применительно к кукурузе // Засуха и урожай. - М., 1958. - С. 77-82.


Review

For citations:


 ,   MECHANISMS OF DROUGHT RESISTANCE OF MAIZE. Innovations and Food Safety. 2018;(2):62-65. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-2-62-65

Views: 164


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)