Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

DETERMINATION OF GENERAL TOXICITY OF OATMEALS «HERCULES» BY BIOTASTING AT (STYLONYCHIA MYTILUS) INFUSIONS

Abstract

Recently, much attention has been paid to the problem of ecological safety of food and animal feed. Most researchers believe that the toxicity of feeds is associated with the use of pesticides and agrochemicals at the stage of obtaining raw materials of plant and animal origin, as well as with technogenic pollution of the environment. The use of infusoria as test objects has become widespread in toxicological studies that allow obtaining a qualitative express assessment of the investigated objects.

About the Authors

Е. Тян
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


А. Пермяков
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Г. Котомина
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Россия в цифрах. 2016: крат. стат. сб. / Росстат. - M., Р76 2016. - 543 с.

2. Сосна В. Российский рынок проса и овса: тенденции и перспективы [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: https://www.apk-inform.com/ru/exclusive/topic/1082778.

3. Гаврилова О. П., Ганнибал Ф. Б., Гагкаева Т. Ю. Микробиота зерновых культур: региональные аспекты // С.-х. биология. - 2016. - Т. 51, № 1. - С. 111-118.

4. Биологический контроль окружающей среды. Биоиндикация и биотестирование/ О. П. Мелехова, Е. И. Сарапульцева, Л. В. Цаценко [и др.]; под ред. О. П. Мелеховой. - М.: Академия, 2010. - 288 с.

5. Виноходов Д. О. Токсикологические исследования кормов с использованием инфузорий. - СПб: АВН, 1995. - 80 с.

6. Исидоров В. А. Введение в химическую экотоксикологию. - СПб.: Химиздат, 1999. - 144 с.

7. Ляшенко О. А. Биоиндикация и биотестирование. - СПб.: СПбГТУРП, 2012. - 67 с.

8. ГОСТ Р 52337-2005 Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения общей токсичности: утв. и введен в действие приказом федерального агентства по техническому регулированию и метрологии от 30.05.2005 № 107-ст. - М., 2005.


Review

For citations:


 ,  ,   DETERMINATION OF GENERAL TOXICITY OF OATMEALS «HERCULES» BY BIOTASTING AT (STYLONYCHIA MYTILUS) INFUSIONS. Innovations and Food Safety. 2018;(1):45-47. (In Russ.)

Views: 268


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)