Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

EVALUATION NATURAL RESOURCES Rheum maximoviczii Losinsk IN SEMIGANJ VALLEY

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2014-0-3-89-93

Abstract

This article presents the results of studies regarding the natural resources of Rheum maximoviczii Losinsk. on the territory of gorge Semigandzh. As a result, studies have determined that the territory of this gorge has a large natural reserves of Rheum maximoviczii Losinsk. (biological stock of fresh plant materials - 44.5 tons). There was also revealed the difference of formation of herb biomass depending on slope exposures, particularly on north-facing slopes plant biomass is generated 1.4 times more than on south-facing slopes.

About the Authors

Д. Саттаров
Таджикский аграрный университет им. Ш. Шотемура
Russian Federation


С. Вышегуров
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Сабоиев С.С., Мунаков А. Распространение и продуктивность некоторых представителей сем. гречишных и зонтичных на Западном Памире // Изв. АН Тадж. ССР. - 1993. - № 2 (130). - С. 31-35.

2. Саттаров Д.С. Запас сырья некоторых лекарственных растений в лесных угодьях Южной части Гиссарского хребта // Докл. ТАСХН. - 2009. - № 3. - С.54-60.

3. Саттаров Д.С. Оценка ресурсов Achillea filipendulina (Asteraceae) на территории ущелья Магов (Гиссарский хребет, Таджикистан) // Раст. ресурсы. - 2011. - № 47, вып. 1. - С. 47-50.

4. Хаджиматов М. Дикорастущие лекарственные растения Таджикистана. - Душанбе: Гл. научн. ред. Тадж. энциклопедии, 1989. - 368 с.

5. Ахмедов Р.Б. Растения - твои друзья и недруги. - Уфа: Китап, 2006. - С. 206-207.

6. Овчинников П.Н. Флора Таджикской ССР. - Л.: Наука, 1968. - C. 213.

7. Методика определения запасов лекарственных растений. - М., 1986. - 52 с.

8. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки) - 5-е изд., доп. и перераб. - М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.


Review

For citations:


 ,   EVALUATION NATURAL RESOURCES Rheum maximoviczii Losinsk IN SEMIGANJ VALLEY. Innovations and Food Safety. 2014;(3):89-93. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2014-0-3-89-93

Views: 135


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)