Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

BIOLOGICAL EFFECT OF SELENIUM IN MEAT, LIVER AND EGGS OF POULTRY

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2016-0-4-27-31

Abstract

The paper explores biological effect of selenium in meat, liver and egg of poultry. The research investigated meat and liver of broilers and eggs that are commercially produced. The authors applied spectrometric methods of analyzing organic substances on concentration of macro and microelements. The authors analyzed the samples of production on Se element. Following methodological quidelines (МG 2.3.1.1915-04), the researchers made comparative analysis of nutritional value according to the recommended daily rates of consumption. The research on concentration of Se in the production found out high concentration of Se in meat- 0,36 mkg/g, liver of broilers- 0,88 mkg/g and in eggs- 0,38 mkg/g. High concentration of Se was not the result of application feeding additives that contain Se. The scientists see general Se concentration in poultry meat as 0,2 mkg/g and in eggs - 0,1-0,25 mkg/. Poultry products (eggs, poultry meat and broilers’ liver) produced according to the technology of functional ecoproducts can be used as products that complement human body with losses of Se.

About the Authors

А. Швыдков
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Н. Ланцева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Л. Рябуха
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Голубкина Н. А. Содержание селена в мясе сельскохозяйственной птицы // Птица и птицепродукты. - 2004. - № 1. - С. 46-47.

2. Егоров И. А. Научные аспекты питания птицы // Птицеводство. - 2002. - № 1. - С. 18-21.

3. Влияние технологии производства функциональных экопродуктов на свойства и качество скорлупы яиц кур-несушек / Н. Н. Ланцева, А. Н. Швыдков, А. Л. Верещагин [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2-14. - С. 3116-3120.

4. Влияние функциональных свойств пробиотиков и фитобиотиков на показатели продуктивности цыплят-бройлеров / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, А. Н. Швыдков [и др.] // Фундаментальные исследования. - 2015. - № 2-7. - С. 1417-1423.

5. Влияние молочно-кислой кормовой добавки на лизоцимную активность в кишечнике животных / А. Н. Швыдков, Л. А. Кобцева, Р. Ю. Килин [и др.] // Птицеводство. - 2014. - № 4. - С. 22-25.

6. Швыдков А. Н., Ланцева Н. Н., Рябуха Л. А. Физиологическое обоснование использования пробиотиков, симбиотиков и природных минералов в бройлерном птицеводстве Западной Сибири. Ч. 1: Комплексная характеристика молочно-кислой кормовой добавки: монография. - Новосибирск: ИЦ НГАУ «Золотой колос», 2015. - 149 с.

7. Поиск альтернативы антибиотикам в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, С. Ю. Жбанова, О. С. Котлярова [и др.] // Птицеводство. - 2012. - № 11. - С. 35-39.

8. Эффективность использования пробиотиков в бройлерном птицеводстве / А. Н. Швыдков, Р. Ю. Килин, Т. В. Усова [и др.] // Главный зоотехник. - 2013. - № 5. - С. 22-29.

9. Управление качеством и безопасностью пищевой продукции птицеводства: метод. рекомендации / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, Л. А. Кобцева [и др.]; - Новосибирск: ИЦ «Золотой колос», 2014. - 59 с.

10. Монисов А. А., Тутельян В. А., Хотимченко С. А., Терешкова Л. П. Проблемы безопасности пищевых продуктов в России // Вопросы питания. - 1994. - № 3. - С. 33-39.

11. Технология производства функциональных экопродуктов птицеводства / К. Я. Мотовилов, О. К. Мотовилов, А. Н. Швыдков, Н. Н. Ланцева [и др.] // Рекомендации. - Новосибирск. - 2012. - С. 1-40.

12. Решетник А. А., Парфенова Е. О., Скальный А. В. Способы определения и методы коррекции обеспечения селеном // Экология моря. - 2000. - Вып. 54. - С. 69-74.


Review

For citations:


 ,  ,   BIOLOGICAL EFFECT OF SELENIUM IN MEAT, LIVER AND EGGS OF POULTRY. Innovations and Food Safety. 2016;(4):27-31. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2016-0-4-27-31

Views: 318


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)