Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

CHANGING OF BIOCHEMICAL STATUS OF RATS BY MEANS OF BOTANICAL EXTRACTS

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2016-0-4-15-19

Abstract

The paper explores detoxicative ability of buds and birch leaves on the modeling solutions. The authors explore the impact caused by buds and birch leaves ethanolic extract on blood biochemical characteristics of laboratory animals. The article reveals that application of raw materials extracts as detoxicants is efficient for biochemical status of animals.

About the Authors

И. Васильцова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Т. Бокова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Бокова Т. И. Перспективы получения экологически безопасной продукции с использованием детоксикантов // Пища. Экология. Качество: материалы II Междунар. науч.-практ. конф. - Новосибирск, 2002. - С. 306-308.

2. Мотовилов К. Я., Бокова Т. И., Бочкарева И. И. Детоксикация тяжелых металлов в системе: почва - растение - животное - продукт питания человека: метод. рекомендации. - Новосибирск, 2005. - 39 с.

3. Мохначев И. Г., Гранатова В. П. Оценка комплексообразующих свойств биологических объектов // Хранение и переработка сельхозсырья. - 1998. - № 3. - С. 35-36.

4. ГОСТ 51301-99. Продукты пищевые и продовольственное сырье. Инверсионно-вольтамперометрические методы определения содержания токсических элементов (Cd, Pb, Cu, Zn). - М.: Госстандарт России, 1999.

5. Реутова Е. А., Стацевич Л. Н. Изменение биохимических и морфологических показателей крови у животных: учеб. пособие. - Новосибирск, 2005. - 132 с.

6. Скопичев В. Г., Шумилов Б. В. Морфология и физиология животных: учеб. пособие. - СПб.: Лань, 2004. - 416 с.

7. Панченко Л. Ф., Маев И. В., Гуревич К. Г. Клиническая биохимия микроэлементов. - М.: ГОУ ВУНМЦ МЗ РФ, 2004. - 308 с.


Review

For citations:


 ,   CHANGING OF BIOCHEMICAL STATUS OF RATS BY MEANS OF BOTANICAL EXTRACTS. Innovations and Food Safety. 2016;(4):15-19. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2016-0-4-15-19

Views: 172


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)