Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

MONITORINGOF THE ENVIRONMENTAL CONDITIONS AND THE HEALTH OF DOGS IN SOME DISTRICTS OF THE CITY OF NOVOSIBIRSK

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2015--3-73-77

Abstract

Based on «element portraits› of dogs hair wepresent the assessment of the environmental situation of the Central and Zaeltsovsky Districts of Novosibirsk. The study found that the dogs of the Central District have the most significant changes in the content of calcium and cadmium in hair and the dogs of Zaeltsovsky District - incontent iodine. Differencesin the concentration of some chemical elements in the dogs hair did not have apronounced negative effect on leucopoiesis and the most of biochemical parameters of dogs blood. The exception was the alkalinephosphatase. Itslevelinthe dogsof the Zaeltsovsky Districtexce eded threetimesthe physiological norm.

About the Authors

Н. Ефанова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Д. Хондаченко
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Акулов А. И., Мингазов И. Ф. Состояние окружающей среды и заболеваемость населения в Новосибирске. - Новосибирск, 2006.

2. Гичев Ю. П. Загрязнение окружающей среды и здоровье человека. - М.: Новосибирск, 2002. - С. 56-57.

3. Медведева М. А. Клиническая ветеринарная лабораторная диагностика. - М.: Аквариум - Принт, 2009. - С. 132-142.

4. Оберлис Д., Харланд Б., Скальный А. Биологическая роль макро- и микроэлементов у человека и животных. - СПб.: Наука, 2008. - 544 с.

5. Рустембекова С. А., Барабошикина Т. А. Микроэлементозы и факторы экологического риска. - М.: Логос, 2006. - С. 8-16.

6. Скальный А. В. Химические элементы в физиологии и экологии человека. - М.: ОНИКС 21 век: Мир, 2004. - 216 с.

7. Фокин А. В., Коломиец А. Ф. Экологическая обстановка в Новосибирской области. - Новосибирск, 2008. - С. 19-41.


Review

For citations:


 ,   MONITORINGOF THE ENVIRONMENTAL CONDITIONS AND THE HEALTH OF DOGS IN SOME DISTRICTS OF THE CITY OF NOVOSIBIRSK. Innovations and Food Safety. 2015;(3):73-77. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2015--3-73-77

Views: 155


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)