CHEMICAL THREAT TO FOOD GRAIN SECURITY
https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-26-30
Abstract
About the Authors
V. A. ScriabinRussian Federation
Ph.D
K. A. Tabanyuhov
Russian Federation
graduate student
References
1. Farmers vs Monsanto // Food Democracy Now [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: https://www.fooddemocracynow.org. - (Дата обращения 10.04.2018).
2. Вакар А. В. Клейковина пшеницы. - М: Изд-во АН СССР, 1961. - С. 61-101.
3. Производство безглютеновых хлебобулочных изделий с использованием нетрадиционного растительного сырья /Н. О. Дубровская [и др.] // Хлебопродукты. - 2016. - № 11. - С 36-37.
4. Guandalini S, Assiri A. Celiac Disease: A Review// JAMA Pediatr. 2014. - Vol. 168 (3). - P. 272-278. - doi:10.1001/jamapediatrics.2013.3858.
5. Маркова М. Открытие нового производства безглютеновой продукции на заводе Pernik (J4) // Хлебопродукты. - 2016. - № 11. - С 32-33.
6. Фрагментарное исследование рынка функциональных продуктов питания из безглютенового сырья/ И. А. Никитин [и др.] // Хлебопродукты. - 2016. - № 11. - С 29-31.
7. Петыш Я. С. Производство безглютеновой продукции: состояние и перспективы («Русхлеб») // Хлебопродукты. - 2016. - № 11. - С 26-28.
8. Ellis A, Linaker B. D. Non-coeliac gluten sensitivity?// Lancet. -1978. - Vol. 1 (8078) - P. 1358-1359.
9. Pope S. The healthy home economist [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/. - (Дата обращения 10.04.2018).
10. Samsel A., Seneff S. Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance. //Interdiscip Toxicol. - 2013. - Vol. 6 (4). - P. 159-184. - doi: 10.2478/intox-2013-0026.
11. The effect of glyphosate on potential pathogens and beneficial members of poultry microbiota in vitro. /A. A. Shehata, W. Schrödl, A. A. Aldin [et. al.] // Curr Microbiol. - 2013. - Vol. 66 (4) - P. 350-358. - doi: 10.1007/s00284-012-0277-2. Epub 2012 Dec 9.
12. Cytotoxicity on human cells of Cry1Ab and Cry1Ac Bt insecticidal toxins alone or with a glyphosate-based herbicide/ R. Mesnage, E. Clair, S. Gress [et. al.] // J. Appl. Toxicol. - 2013. - Vol. 33 (7). - P. 695-69. - DOI: 10.1002/jat.2712. Epub 2012 Feb 15.
13. Aris A., Leblanc S. Maternal and fetal exposure to pesticides associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada // Reprod Toxicol. - 2011. - May 31 (4). - P. 528-33. - doi: 10.1016/j.reprotox.2011.02.004. Epub 2011 Feb 18.
14. Intestinal and peripheral immune response to MON810 maize ingestion in weaning and old mice. / A. Finamore, M. Roselli, S. Britti [et. al.] // J. Agric. Food. Chem. - 2008. - Vol. 56 (23). - P. 11533-115399. - doi: 10.1021/jf802059w.
15. Douillard J. GMO, Roundup & Wheat: Get the Facts by John Douillard on March 9. - 2017.
16. OSGATA organization (Organic seed growing and trading association) [Электрон. ресурс]. - Режим доступа: http://www.osgata.org/2013/farmers-vs-monsanto-family-farmers-file-brief-in-final-appeal-to-u-s-supreme-court/. - (Дата обращения: 10.04.2018).
Review
For citations:
Scriabin V.A., Tabanyuhov K.A. CHEMICAL THREAT TO FOOD GRAIN SECURITY. Innovations and Food Safety. 2018;(4):26-30. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2018-0-4-26-30