Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

INFLUENCE OF PREPARATION «AQUAPURIN» ON GROWTH AND DEVELOPMENT OF STERLET LARVAE (ACIPENSER RUTHENUS L.) GROWING AND CONDITIONS OF INSTALLATION CLOSED WATER SUPPLYEA

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-4-60-66

Abstract

The microbiological preparation «Aquapurin», made on the basis of Bacillus siamensis in NPF «Research Center» LLC, was tested on sturgeon larvae obtained in the conditions of factory reproduction in the fish farm of «Maltat» Ltd. in the Krasnoyarsk Territory. To realize the goal, 6 experimental groups and 3 control groups from sterlet larvae were formed. Under the conditions of the production experiment, the influence of different doses of 600 μl / kg feed and 800 μl / kg of feed and the regimens of application preparations on the safety of the larvae, the absolute mass, the relative and the average daily gain were studied. Immediately before use, the drug was diluted in water and mixed with feed. The duration the drug was 12 days. The water temperature during the experiment period was within 14-19 °C. All groups were kept in similar conditions. It has been established that the probiotic preparation «Aquapurin» contributes to the increase of safety, average daily and relative growth of sterlet larvae; the maximum safety data was 94 %, the absolute mass index was 48.5 mg; the average daily and relative increments were 2.45 and 1.54 mg. These data were obtained using the drug «Aquapurin» at a dose of 800 μl / kg of feed daily 1 time per day for 5 days, then a day later for 7 days before the end of the experiment.

About the Authors

Е. Кожемякина
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Г. Ноздрин
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


И. Морузи
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Д. Дорошенко
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Е. Пищенко
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Бурлаченко И. В. Использование пробиотиков на ранних этапах развития рыб и их влияние на микрофлору, рост и выживаемость личинок ленского осетра (Acipenser baerii). - М.: ФГУП ВНИРО, 2008. - 232 с.

2. Андреева H. Л. Ростостимулирующие свойства иммуномодуляторов // Новые фармакологические средства в ветеринарии: тез. докл. науч.-практ. конф. - Л., 1990. - С. 32.

3. Бурлаченко И. В. Теоретические и прикладные аспекты повышения резистентности осетровых рыб в аквакультуре: автореф дис. … д-ра биол. наук. - М., 2007. - 46 с.

4. Смирнов В. В. Современные представления о механизме лечебно-профилактического действия пробиотиков из бактерий рода Bacillus // Микробиология. - 1993. - Т. 55. - С. 34-35.

5. Малик Н. И., Панин А. Н. Ветеринарные пробиотические препараты // Ветеринария. - 2001. - № 1. - С. 46-51.

6. Опыт выращивания осетровых рыб в условиях замкнутой системы водообеспечения для фермерских хозяйств / Г. Г. Матишов, Д. Г. Матишов, Е. Н. Пономарева [и др.]. - Ростов-н/Д: ЮНЦ РАН, 2006. - 72 с.

7. Научные основы применения пробиотиков в птицеводстве: монография / Г. А. Ноздрин, А. Б. Иванова, А. И. Шевченко [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т. - Новосибирск, 2013. - 224 с.

8. Продуктивность птицы и качество продукции птицеводства при применении пробиотиков класса ветом и селена: монография / Г. А. Ноздрин, Ю. Н. Федотов, С. А. Шевченко [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т. - Новосибирск, 2013. - С. 3-4.

9. Панасенко В. В. Оценка микробиологических показателей пробиотиков, используемых в кормах при выращивании рыб (субтилис, ветом, субалин) // Состояние и перспективы развития фермерского рыбоводства аридной зоны: материалы междунар. конф. - Ростов-н/Д: Изд-во ЮНЦ РАН, 2006. - 112 с.

10. Юхименко Л. Н., Бычкова Л. И. Перспективы использования субалина для коррекции микрофлоры кишечника рыб и профилактики БГС // Проблемы охраны здоровья в аквакультуре: тез. докл. науч. - практ. конф. - М., 2005. - С. 133-136.

11. Эффективность пробиотика ветом 2.26 при скармливании молоди карпа / Г. А. Ноздрин, И. В. Морузи, С. В. Хмельков [и др.] // Вестн. НГАУ. - 2013. - № 4 (29). - С. 58-59.

12. Белов Л. Пробиотики в сельском хозяйстве // Агропресс. - 2008. - № 5. - С. 36-38.

13. Tatsuro H., Takayuki H. Screening and characterization of probiotic lactic acid bacteria from cultured common carp intestine // Biosci., Biotechnol., Biochem. / University of Tsukuba. Japan. Online publication. - 2009. - Vol. 73 (7). - P. 1479-1483.

14. Матишов Г. Перспективы создания осетровых рыбоводных ферм в современных модульных системах // Состояние и перспективы развития фермерского рыбоводства аридной зоны: тез. докл. междунар. науч. конф. - Ростов-н/Д: Изд-во ЮНЦ РАН, 2006. - С. 5-7.

15. Мирзоева Л. М. Применение пробиотиков в аквакультуре // Рыбное хозяйство. Сер. Болезни гидробионтов в аквакультуре. - 2001. - Вып. 2. - С. 23-30.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   INFLUENCE OF PREPARATION «AQUAPURIN» ON GROWTH AND DEVELOPMENT OF STERLET LARVAE (ACIPENSER RUTHENUS L.) GROWING AND CONDITIONS OF INSTALLATION CLOSED WATER SUPPLYEA. Innovations and Food Safety. 2017;(4):60-66. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-4-60-66

Views: 132


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)