Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

The Efficiency of the Additive «Beluga» in Poultry Production

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-4-9-13

Abstract

The article describes the influence of the feed additive Beluga on the broiler chicken meat production. The research proves the efficiency of the additive during the entire period of study. The additive Beluga encourages fast growth and development of broiler chickens. The study revealed that using the additive contributed to increased live weight of 11-day-old chicks from the experimental group compared with controls. The trend continues until the end of the experiment. At the age of 21 days the live weight of chicks from the experimental group surpassed this indicator of the control group by 6.05 % (p < 0.05-0.001). In 44-day-old broiler chickens of the experimental group surpassed the control group on this indicator by 7.99 % (p < 0.05-0.001). Absolute gain of body weight for the first ten days in both groups was almost the same. Absolute gain of the broiler chicken of the experimental group surpassed the controls on the 44th dau. The difference was 13.33 %.

About the Authors

Н. Ланцева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Н. Ануфриева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Фисинин В. И. Тардатьян Г. А. Промышленное птицеводство. - 2-е изд. перераб. и доп. - М.: ВО Агропромиздат. - 1991. - С. 63, 115, 153.

2. Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, качество и безопасность пищевых продуктов: учеб. - 5-е изд., испр. и доп. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. - 455 с.

3. Гашук Р. А. Повышение продуктивности и качества мяса цыплят бройлеров за счет использования в рационах триптофана отдельно и совмесно с кормовой добавкой «Хондро Тан»: автореф. дис. … канд. с-х. наук. - 2017. - С. 17.

4. Управление качеством и безопасностью пищевой продукции птицеводства: метод. рекомендации / Н. Н. Ланцева, А. Е. Мартыщенко, Л. А. Кобцева [и др.]; Новосиб. гос. аграр. ун-т, Биолого-технолог. фак. - Новосибирск: ИЦ «Золотой колос», 2014. - 59 с.

5. Интенсивность роста, морфологические и биохимические показатели скармливания рыжикового жмыха цыплятам-бройлерам/ А. Ф. Злепкин, Д. А. Злепкин, А. Н. Злепкина, М. А. Ушаков // Изв. Нижневолж. агроуниверситет. комплекса. Наука и высшее профессиональное образование. -2011. -№ 1 (21). - С.109-113.

6. Швыдков А. Н. Экспериментальное обоснование использования кормовых добавок в промышленном птицеводстве Западной Сибири: автореф. дис. … д-ра с.-х. наук. - 2017. - С. 43.


Review

For citations:


 ,   The Efficiency of the Additive «Beluga» in Poultry Production. Innovations and Food Safety. 2017;(4):9-13. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2017-0-4-9-13

Views: 123


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)