Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

COMPLEX ASSESSMENT OF YOUNG ABERDEEN ANGUS AND HEREFORD MEAT CATTLE WELFARE

https://doi.org/10.31677/2311-0651-2016-0-4-44-48

Abstract

The paper shows research results on ethological features of young cattle and Aberdeen Angus cows and Hereford cows. The experiment was carried out at Zaprudinskoe farm (Krasnozerskiy district of Novosibirsk region) in 2015-2016. The authors kept young cattle together with cows in the same conditions; the animals were fed and kept according to the system endorsed in meat cattle breeding. The research arranged meat calves in groups of 50. The researchers didn’t observe certain characteristics on investigated parameters (ethological and biological) either in the young cattle and in the meat cows. The authors make conclusion that both these breed can adjust to the conditions of western Siberia and can be used for herd expansion and beef production.

About the Authors

Г. Рагимов
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Т. Рева
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


Е. Привалова
Новосибирский государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Амерханов Х., Каюмов Ф. Генетические ресурсы мясного скота в Российской Федерации // Молочное и мясное скотоводство. - 2011. - № 1. - С. 5.

2. Герасимов М. П., Мазуровский Л. З. Селекционные аспекты повышения потенциала мясной продуктивности скота герефордской породы // Вестн. мясного скотоводства. - 2012. - № 3. - С. 26.

3. Бельков Г. Жанбаев С. Ресурсосберегающая технология производства говядины // Молочное и мясное скотоводство. - 2006. - № 6. - С. 9-10.

4. Бандеев И. В., Шевченко Н. И. Подготовка концентратов к скармливанию бычкам на доращивании и откорме с использованием фугата // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2009. - № 7. - С. 116-119.

5. Бухарова В. Г. Оценка коров герефордской породы различного линейного происхождения по воспроизводительным показателям // Материалы междунар. науч.-практ. конф. молодых ученых и специалистов. - Троицк. - 2015. - С. 19-22.

6. Правила и условия проведения бонитеровки племенного крупного рогатого скота мясного направления продуктивности. / Х. А. Амерханов, И. М. Дунин, В. И. Шаркаев [и др.]. - М., 2012. - С. 36-37.

7. Качественная характеристика мясной продуктивности при создании современной высокопродуктивной мясной породы / В. Г. Литовченко, И. Б. Нурписов, М. Д. Кадышева [и др.] // Вестн. мясного скотоводства. - 2014. - № 84. - С. 69-73.


Review

For citations:


 ,  ,   COMPLEX ASSESSMENT OF YOUNG ABERDEEN ANGUS AND HEREFORD MEAT CATTLE WELFARE. Innovations and Food Safety. 2016;(4):44-48. (In Russ.) https://doi.org/10.31677/2311-0651-2016-0-4-44-48

Views: 295


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)