Preview

Innovations and Food Safety

Advanced search

FEATURES OF THE LINGONBERRY’S CHEMICAL COMPOSITION AND PROSPECTS OF ITS APPLICATION IN MEDICINE AND A HEALTHY NUTRITION

Abstract

There are presenting the literary data of the lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) as a rich source of biologically active substances. These substances, which have a wide range of therapeutic properties, determine the effectiveness of lingonberry not only as a valuable nutritive product, but also as curative and preventive agent for a number of human diseases.

About the Authors

И. Сафронова
Научно-исследовательский институт фундаментальной и клинической иммунологии
Russian Federation


И. Гольдина
Научно-исследовательский институт фундаментальной и клинической иммунологии
Russian Federation


К. Гайдуль
Научно-исследовательский институт фундаментальной и клинической иммунологии
Russian Federation


В. Козлов
Научно-исследовательский институт фундаментальной и клинической иммунологии
Russian Federation


References

1. Киселева Т. Л., Смирнова Ю. А. Лекарственные растения в мировой медицинской практике: государственное регулирование номенклатуры и качества. - М.: Изд-во Профессиональной ассоциации натуротерапевтов, 2009. - 295 с.

2. Курлович Т. В. Брусника, голубика, клюква, черника. - М.: Изд. дом МСП, 2005. - 128 с.

3. Морозов О. В. Культура брусники обыкновенной (Vaccinium vitis-idaea L.): проблемы и перспективы. - Минск: Белорус. наука, 2008. - 150 с.

4. Павловский Н. Б. Брусника - лесная гостья. - Минск: ООО «Красико-Принт», 2005. - 64 с.

5. Heavy metals (Cr, Zn, Ni, V, Pb, Cd) in lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.) and assessment of human exposure in two industrial areas in the Kemi-Tornio region, Northern Finland / R. Pöykiö, A. Mäenpää, P. Perämäki [et al.] // Arch. Environ. Contam. Toxicol. - 2005. - Vol. 48, N 3. - P. 338-843.

6. Лютикова М. Н. Изучение состава биологически активных компонентов дикорастущих ягод Vaccinium vitis-idaea и Oxycoccus palustris в зависимости от степени их зрелости и условий хранения: автореф. дис. … канд. хим. наук. - Черноголовка, 2013. - 26 с.

7. Волобой Н. Л., Бутакова Л. Ю., Смирнов И. В. Изучение антимикробного действия арбутина и гидрохинона в отношении некоторых представителей грамотрицательной флоры // Химия растительного сырья. - 2013. - № 1. - С. 179-182.

8. Лютикова М. Н., Туров Ю. П. Исследование компонентного состава ягод местной дикорастущей брусники (Vaccinium vitis-idaea L.) // Химия растительного сырья. - 2011. - № 1. - С. 145-149.

9. Козлов Л. П., Кукина Т. П. Отходы пилотной наработки урсоловой кислоты из ягодных шротов как источник БАВ // Химия растительного сырья. - 2006. - № 1. - С. 314-317.

10. Терентьева В. М. Влияние метеорологических факторов на накопление витаминов в ягодах брусники Центральной Якутии. - М.: Аграрная наука, 2010. - № 9. - С. 17-18.

11. Comparative analysis of phenolic content and profile, antioxidant capacity and anti-inflammatory bioactivity in Wild Alascian and commercial Vaccinum berries / M. H. Grace, D. Esposito, K. L. Dunlap, M. A. Lila // J. Agric. Food. Chem. - 2014. - Vol. 62, N 18. - P. 4007-4017. doi: 10.1021/jf403810y.

12. Identification of phenolic compounds from lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.), bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and hybrid bilberry (Vaccinium x intermedium Ruthe L.) leaves / J. Hokkanen, S. Mattila, L. Jaakola [et al.] // J. Agric. Food Chem. - 2009. - Vol. 57, N 20. - Р. 9437-9447. doi: 10.1021/jf9022542.

13. Characterization of phenolic compounds from lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) / S. Ek, H. Kartimo, S. Mattila, A. Tolonen // J. Agric. Food Chem. - 2006. - Vol. 54, N. 26. - Р. 9834-9842.

14. Bhullar K. S., Rupasinghe H. P. Antioxidant and cytoprotective properties of partridgeberry polyphenols // Food Chem. - 2015. - Vol. 168. - Р. 595-605. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.103.

15. Comparison of in vivo and in vitro digestion on polyphenol composition in lingonberries: potential impact on colonic health / E. M. Brown, S. Nitecki, G. Pereira-Caro [et al.] // Biofactors. - 2014. - Vol. 40, N 6. - Р. 611-623. doi: 10.1002/biof.1173.

16. Food grade lingonberry extracts: polyphenolic composition and in vivo protective effects against oxidative stress / C. Mane, M. Loonis, C. Juhel [et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2011. - Vol. 59. - Р. 3330-3339.

17. Mattila P., Hellström J., Törrönen R. Phenolic acids in berries, fruits, and beverages // J. Agric. Food Chem. - 2006. - Vol. 54. - Р. 7193-7199.

18. Distribution and contents of phenolic compounds in eighteen Scandinavian berry species / K. R. Maatta-Riihinen, A. Kamal-Eldin, P. H. Mattila [et al.] // J. Agric.Food Chem. - 2004. - Vol. 52. - Р. 4477-4486.

19. Flavonol glycosides of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. sinensis) and lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) are bioavailable in humans and monoglucuronidated for excretion / H. Lehtonen, O. Lehtinen, J. Suomela [et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2010. - Vol. 58. - Р. 620-627.

20. Lee J., Finn C. E. Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) grown in the Pacific Northwest of North America: Anthocyanin and free amino acid composition // J. of functional foods. - 2012. - Vol. 4. - Р. 213-218.

21. Полина С. А., Ефремов А. А. Состав антоцианов плодов черники обыкновенной, брусники обыкновенной, клюквы обыкновенной Красноярского края по данным ВЭЖХ // Химия растительного сырья. - 2014. - № 2. - С. 103-110.

22. Губина М. Д. Химический состав, хранение и использование дикорастущих плодов черники и брусники, произрастающих в Западной Сибири: автореф. дис. … канд. техн. наук. - Л., 1983. - 30 с.

23. Fang J. Bioavailability of anthocyanins // Drug Metab. Rev. - 2014. - Vol. 46, N 4. - Р. 508-520. doi: 10.3109/03602532.2014.978080.

24. Ермолаева Г. А. Сырье для сокосодержащих напитков // Пиво и напитки. - 2004. - № 1. - С. 48-50.

25. Protective Effect of Anthocyanins from Lingonberry on Radiation-induced Damages/ Zi-Luan Fan, Zhen-Yu Wang, Li-Li Zuo, Shuang-Qi Tian // Int. J. Environ. Res. Public Health. - 2012. - Vol. 9. - Р. 4732-4743;

26. Лубсандоржиева П. Б. Антиоксидантная активность экстрактов из Bergenia Crassifolia (L.) Fritsch. и Vaccinium vitis-idaea L. in vitro // Химия растительного сырья. - 2006. - Vol. 4. - С. 45-48.

27. Antioxidant activity of tannin components from Vaccinium vitis-idaea L. / K. Y. Ho, J. S. Huang, C. C. Tsai [et al.] // J. Pharm. and Pharmacol. - 1999. - Vol. 51, N 9. - Р. 1075-1078.

28. Dinstel R. R., Cascio J., Koukel S. The antioxidant level of Alaska’s wild berries: high, higher and highest // Int. J. Circumpolar Health. - 2013. - Vol. 72. - Р. 21188-21195.

29. Флавоноиды: биохимия, биофизика, медицина / Ю. С. Тараховский, Ю. А. Ким, Б. С. Абдрасилов, Е. Н. Музафаров; отв. ред. Е. И. Маевский. - Пущино: Sуnchrobook, 2013. - 310 c.

30. Zheng W., Wang S. Y. Oxygen radical absorbing capacity of phenolics in blueberries, cranberries, chokeberries, and lingonberries // J. Agric. Food Chem. - 2003. - Vol. 51. - Р. 502-509.

31. Inhibition of cancer cell proliferation in vitro by fruit and berry extracts and correlations with antioxidant levels / M. E. Olsson, K. E. Gustavsson, S. Andersson [et al.] // J. Agric. Food Chem. - 2004. - Vol. 52. - Р. 7264-7271.

32. Berry extracts exert different antiproliferative effects against cervical and colon cancer cells grown in vitro / G.J. McDougall, H. A. Ross, M. Ikeji [et al.] // J. Agric. Food Chem. - 2008. - Vol. 62, N 18. - Р. 4007-4017.

33. Antioxidant activity in lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) andits inhibitory effect on activator protein-1, nuclear factor-κB and mitogen-activated protein kinases activation / S. Y. Wang, R. Feng, L. Bowman [et al.] // J. Agric. Food Chem. - 2005. - Vol. 53. - Р. 3156-3166.

34. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol / I. Erlund, R. Koli, G. Alfthan [et al.] // Am. J. Clin. Nutr. - 2008. - Vol. 87. - Р. 323-331.

35. Lingonberry juice improves endothelium dependent vasodilatation of mesenteric arteries in spontaneously hypertensive rats in a long-term intervention / A. S. Kivimaki, P. I. Ehlers, A. M. Turpeinen [et al.] // Journal of Functional Foods. - 2011. - Vol. 3. - Р. 267-274.

36. Lingonberry, cranberry and blackcurrant juices affect mRNA expressions of inflammatory and atherothrombotic markers of SHR in a long-term treatment / A. S. Kivimaki, P. I. Ehlers, A. Siltari [et al.] // Journal of Functional Foods. - 2012. - Vol. 4. - Р. 496-503.

37. Effects of cocoa extract and dark chocolate on angiotensinconvertingс enzyme and nitric oxide in human endothelial cells and healthy volunteers - a nutrigenomics perspective / I. A. Persson, K. Persson, S. Ha¨gg, R. G. Andersson // Journal of Cardiovascular Pharmacology. - 2011. - Vol. 57. - Р. 44-50.

38. Williamson G. Possible effects of dietary polyphenols on sugar absorption and digestion // Mol. Nutr. Food Res. - 2013. - Vol. 57, N 1. - P. 48-57. doi: 10.1002/mnfr.201200511.

39. Stimulation of AMP-activated protein kinase and enhancement of basal glucose uptake in muscle cells by quercetin and quercetin glycosides, active principles of the antidiabetic medicinal plant Vaccinium vitis-idaea / H. M. Eid, L. C. Martineau, A. Saleem [et al.] // Mol. Nutr. Food Res. - 2010. - Vol. 54. - Р. 991-1003.

40. Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) Exhibits Antidiabetic Activities in a Mouse Model of Diet-Induced Obesity / H. M. Eid, M. Ouchfoun, A. Brault [et al.] // Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume. - 2014. - Article ID 645812, 10 pages http://dx.doi.org/10.1155/2014/645812.

41. Berry intake changes hepatic gene expression and DNA methylation patterns associated with high-fat diet / L. Heyman-linden, Y. Seki, P. Storm [et al.] // J. Nutr. Biocham. - 2015. - Vol. 27. - Р. 79-95.

42. Dietary allevation of maternal obesity and diabetes: increased resistance to diet-induced obesity transcriptional and epigenetic signatures / I. Attig, A. Vigde, A. Gabory [et al.] // Plos One. - 2013. - Vol. 8.

43. Бойко Н. Н., Зайцев А. И., Осолодченко Т. П. Скрининг антимикробных свойств спиртоводных вытяжек из некоторых видов растительного сырья, содержащего хинонпроизводные // Annals of Mechnikov Institute. - 2014. - № 4. - С. 67-72.

44. Волобой Н. Л., Смирнов И. В., Бондарев А. А. Особенности мочегонной активности арбутина и гидрохинона // Сибирский медицинский журнал. - 2012. - Т. 27, № 3. - С. 131-133.

45. The antibiofilm activity of lingonberry flavonoids against oral pathogens is a case connected to residual complexity / K. R. Riihinen, Z. M. Ou, T. Gödecke [et al.] // Fitoterapia. - 2014. - Vol. 97. - P. 78-86. doi: 10.1016/j.fitote.2014.05.012.

46. Protective effects of bilberry and lingonberry extracts against blue light-emitting diode light-induced retinal photoreceptor cell damage in vitro / K. Ogawa, Y. Kuse, K. Tsuruma [et al.] // BMC complement Altern. Med. - 2014. - Vol. 14. - Р. 1-11. doi: 10.1186/1472-6882-14-120.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   FEATURES OF THE LINGONBERRY’S CHEMICAL COMPOSITION AND PROSPECTS OF ITS APPLICATION IN MEDICINE AND A HEALTHY NUTRITION. Innovations and Food Safety. 2015;(4):63-73. (In Russ.)

Views: 732


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2311-0651 (Print)